Emzirme, bebeğinizi beslemenin ve onunla bağ kurmanın güzel ve organik bir yoludur. Sıkıntılı bir seyahat da olabilir, sadece buna kıymet. Emzirdiğinizde, bebeğinize yalnızca olası olan en iyi beslenmeyi sağlamakla kalmaz, bununla beraber yaşam boyu sürecek anılar da yaratırsınız.
Bebeğinizle süt anları yaratmak için birkaç ipucu:
- Kolay bir pozisyonda emzirin. Kolay ve destekli olduğunuzdan ve bebeğinizin de basit olduğu için güvenli olun.
- Bebeğinize bakın ve emzirirken onunla konuşun. Bu, aranızda hususi bir bağ oluşmasına destek olacaktır.
- Emzirme yolculuğunuzun fotoğraflarını ve videolarını çekin. Bunlar önümüzdeki seneler süresince kıymetli anılar olacak.
- Emzirme yolculuğunuzu öteki annelerle paylaşın. Aynı şeyi yaşayan öteki annelerle irtibat oluşturmak yararlı olabilir.
Emzirme, hem size bununla beraber bebeğinize yarar sağlayabilecek mükemmel bir deneyimdir. Yaşam boyu sürecek süt anları yaratarak bundan en iyi biçimde yararlanın.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Emzirme | Bebeği anne sütüyle besleme eylemi. |
Süt | Kadının bebeğini beslemek için göğüslerinden salgılanan sıvı. |
Annelik | Anne olma durumu. |
Hatıralar | Olayların yahut deneyimlerin anıları. |
Beslemek | Birine bakım ve yardımcı sağlama eylemi. |
Emzirmenin yararları
Emzirme, bebeğinizi beslemenin en iyi yoludur. Bebeğinize sıhhatli gelişme ve büyüme için gereksinim duyduğu bütün gıdaları sağlar. Emzirme ek olarak bebeğinizi enfeksiyonlardan ve hastalıklardan korumaya destek sağlar.
Emzirmenin yararlarından bazıları şunlardır:
- Emzirme bebeğinizin muntazam bir halde büyümesine ve gelişmesine destek sağlar. Anne sütü, bebeğinizin sağlığı için lüzumlu olan besinlerle doludur.
- Emzirme bebeğinizi enfeksiyonlardan ve hastalıklardan korumaya destek sağlar. Anne sütü, bebeğinizin hastalanmasını önlemeye destek olan antikorlar ihtiva eder.
- Emzirmek rahattır. Bebeğinizi her yerde, daima emzirebilirsiniz.
- Emzirmek ekonomiktir. Anne sütü bedavadır!
- Emzirme bebeğinizle bağ kurmanıza destek sağlar. Emzirme bebeğinizle bağ kurmanın hususi bir yoludur.
III. Emzirmede sık karşılaşılan problemler
Emzirme organik bir süreçtir, sadece birtakım anneler için tekrar de zorlayıcı olabilir. Emziren annelerin yaşayabileceği en yaygın sorunlardan bazıları ve bunların üstesinden iyi mi gelinebileceğine dair ipuçları şunlardır:
-
Süt üretiminin olmaması: Bu, yeni anneler için yaygın bir endişedir, sadece çoğu zaman geçicidir. Süt üretiminiz hikayesinde endişeliyseniz, doktorunuzla yahut bir emzirme danışmanıyla görüşün.
-
Ağrılı meme uçları: Bu, uygunsuz emzirme, çatlak meme uçları yahut mastitis şeklinde muhtelif nedenlerden kaynaklanabilir. Meme ucu ağrısı hikayesinde yardım için doktorunuzla yahut bir emzirme danışmanıyla görüşün.
-
Meme ucu karışıklığı: Bu, bir bebeğin biberonla beslenmeye alışması ve peşinden memeye tutunmada güçlük çekmesi niteliğinde ortaya menfaat. Meme ucu karışıklığını önlemek için ilkin memeyi, sonrasında da biberonu sunun.
-
Kamusal alanda emzirme: Birçok bayan kamusal alanda emzirme hikayesinde kendini bilgili hisseder. Sadece, bebeğinizi herhangi bir kamusal alanda emzirmek yasal hakkınızdır. Kamusal alanda emzirme hikayesinde endişeleriniz var ise, yardımcı için doktorunuzla yahut bir emzirme danışmanıyla görüşün.
IV. Kamusal alanda emzirme
Kamusal alanda emzirmek bütün eyaletlerde yasaldır, sadece birçok bayan bunu yapmaktan hâlâ rahatsız etme duymaktadır. Bayanların kamusal alanda emzirmeyi tercih etmesinin birkaç sebebi vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
* Bebeklerini beslemeleri gerekiyor ve başka bir seçenekleri yok.
* Emzirmenin normalleştirilmesini ve anneliğin organik bir parçası bulunduğunu imlemek istiyorlar.
* Emzirmenin kendilerine güç verdiğini hissediyorlar ve bunu gizlemek istemiyorlar.
Şayet halka aleni bir alanda emzirmeyi planlıyorsanız, bu deneyimi daha konforlu hale getirmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
* Mümkünse emzirme odası yahut ıssız bir alan şeklinde hususi bir yer seçin.
* Kendinizi görünmekten korumak için emzirme örtüsü yahut atkı kullanın.
* Başkalarının bakışlarına yahut yorumlarına hazırlıklı olun.
* Tacizle karşılaştığınızda kendinizi savunmaktan korkmayın.
Kamusal alanda emzirmek bütün hanımefendilerin haiz olması ihtiyaç duyulan bir haktır. Şayet bunu yapmaktan rahatsanız, kimsenin size aksini söylemesine izin vermeyin.
Anne Sütü Iyi mi Sağılır
Anne sütünü pompalamak, direkt emziremeseniz bile bebeğinize anne sütü sağlamanın mükemmel bir yoludur. Ek olarak süt üretiminizi artırmanın yahut şişkinliği gidermenin de yararlı bir yolu olabilir.
Birkaç değişik tipte göğüs pompası mevcuttur, bu nedenle sizin için doğru olanı seçmeniz icap eder. Birtakım pompalar manuelken, ötekiler elektriklidir. Elektrikli pompalar daha pahalıdır, sadece daha verimlidir.
Bir göğüs pompası seçtikten sonrasında, onu iyi mi muntazam kullanacağınızı öğrenmeniz icap eder. İşte birkaç ipucu:
- Süt sağmadan ilkin ellerinizi ve göğüslerinizi sudan geçirin.
- Süt üretimini teşvik etmek için göğüslerinize hafif masaj yapın.
- Göğüs pompasının çıkıntılarını meme uçlarınızın üstüne yerleştirin ve pompayı çalıştırın.
- İstediğiniz oranda süt sağana kadar pompayı kullanın.
- Sütü pak bir kapta buzdolabında yahut dondurucuda saklayın.
Anne sütünü sağmak süre alıcı olabilir, sadece bebeğinize gereksinim duyduğu gıdaları sağlamanın mükemmel bir yoludur. Birazcık ergonomik yaparak, anne sütünü bir ustalaşmış şeklinde sağabileceksiniz!
VI. Anne sütünün saklanması
Anne sütü buzdolabında 4 güne kadar yahut dondurucuda 6 aya kadar saklanabilir. Anne sütünü buzdolabında saklarken, en soğuk olan buzdolabının arka bölümüne yerleştirilmelidir. Anne sütünü dondurucuda saklarken, dondurucuya müsait bir torbaya yahut kaba konulmalı ve donmuş olduğu tarih ve saat etiketlenmelidir.
Anne sütünü sökmek için, bir gece süresince buzdolabına yahut ortalama dakika süresince akan soğuk suyun dibine koyun. Anne sütünü mikrodalgada çözmeyin, bundan dolayı bu sütteki gıda maddelerine zarar verebilir.
Çözüldükten sonrasında anne sütü 24 saat içerisinde kullanılmalıdır. Çözülen anne sütünün tamamını kullanmayı planlamıyorsanız, yine dondurabilirsiniz.
Bebeğinize saklanmış anne sütünü verirken, vermeden ilkin vücut sıcaklığına ısıtmak önemlidir. Anne sütünü bir biberon ısıtıcısına koyarak, biberonun üstüne ılık su akıtarak yahut biberonu kolunuzun altında tutarak ısıtabilirsiniz.
Anne sütünün saklanması hikayesinde daha ayrıntılı data için lütfen doktorunuza yahut emzirme danışmanınıza danışın.
VII. Emzirmenin kesilmesi
Emzirmeyi bırakmak, yavrunuz katı gıdalar yemeye ve daha çok inek sütü yahut mama içmeye başladıkça kademeli olarak gerçekleşen organik bir süreçtir. Bebeğinizi sütten kesmek için doğru yahut yanlış bir süre yoktur, sadece bunu kademeli olarak ve hem sizin bununla beraber yavrunuz için basit bir halde yapmak önemlidir.
Emzirmeyi bırakmaya yönelik birtakım ipuçları:
- Bebeğinize emzirirken aynı anda katı ve sıvı gıdalar sunarak başlayın. Bu, onların yemekleri yeme ve içmeyle ilişkilendirmeyi öğrenmelerine destek olacaktır.
- Emzirme seanslarının sayısını her gün kademeli olarak azaltın.
- Yavrunuz huzursuzlandığında ona emzik yahut rahatlatıcı başka bir nesne sunun.
- Sabırlı ve destekleyici olun. Emzirmeyi bırakmak hem sizin bununla beraber yavrunuz için zor bir süreç olabilir, sadece bunun organik bir süreç bulunduğunu unutmamak önemlidir.
Emzirmeyi bırakmakta zorlanıyorsanız, doktorunuzla yahut bir emzirme danışmanıyla görüşün. Dönemi olabildiğince sorunsuz hale getirmek için size yardımcı ve öneri sağlayabilirler.
Emzirmeyi bırakmanın tıbbi sebepleri
Bir kadının emzirmeyi bırakması gerekebilecek bir takım tıbbi niçin vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Anne yahut bebekte ciddi bir esenlik problemi
- Emzirme ile ahenkli olmayan ilaçlar
- Meme kanseri yahut öteki meme sorunlarının geçmişi
- Düşük süt arzı
Tıbbi bir nedenden dolayı emzirmeyi bırakmayı düşünüyorsanız, doktorunuzla yahut ebenizle görüşmeniz önemlidir. Emzirmeye devam etmenin risklerini ve faydalarını tartmanıza ve sizin ve yavrunuz için en iyi sonucu vermenize destek olabilirler.
İkiz yahut üçüz bebek emzirmek
İkiz yahut üçüz emzirmek zorlayıcı olabilir, sadece bununla beraber oldukca ödüllendirici bir deneyimdir. İşte ikiz yahut üçüz emzirmek için birtakım ipuçları:
- Doğumdan sonrasında olası olan en yakın zamanda emzirmeye başlayın. Bu, iyi bir süt deposu yapmaya destek olacak ve ek olarak meme başı karışıklığını önlemeye destek olacaktır.
- Bebeklerinizi hem gündüz bununla beraber gece, istek üstüne emzirin. Bu, süt tedarikinizin yüksek kalmasına destek olacak ve ek olarak bebeklerinizin kafi süt aldığından güvenli olmanıza destek olacaktır.
- Emzirirken bebeğinizi desteklemek için bir yahut iki emzirme yastığı kullanın. Bu, hem sizin bununla beraber bebekleriniz için emzirmeyi daha konforlu hale getirmeye destek olacaktır.
- Anne sütünü pompalayın ve bebeklerinizi emziremediğiniz zamanlar için dondurucuda saklayın. Bu, etrafta olmadığınızda bebeklerinizin sütünün hazır olacağını bilmenin verdiği gönül rahatlığını elde edecektir.
- İkiz yahut üçüz emziren öteki annelerden yardımcı alın. Bu, yeni ipuçları ve püf noktaları öğrenmede ve romantik yardımcı sağlamada destek olabilir.
İkiz yahut üçüz bebekleri emzirmek sıkıntılı olabilir, sadece bununla beraber oldukca ödüllendirici bir deneyimdir. Bu ipuçlarını takip ederek ikiz yahut üçüz bebeklerinizi emzirmeyi başarıya ulaşmış hale getirebilirsiniz.
S: Bebeğimi emzirmenin en iyi yolu nelerdir?
A: Bu soruya tek bir yanıt yoktur, bundan dolayı bebeğinizi emzirmenin en iyi yolu bireysel koşullarınıza bağlı olacaktır. Sadece, başlamanıza destek olabilecek birtakım genel ipuçları vardır, sözgelişi:
- Hem kendiniz bununla beraber yavrunuz için basit bir pozisyon bulun.
- Bebeğinizin doğru biçimde kavradığından güvenli olun.
- Yavrunuz her acıktığında, istek üstüne emzirin.
- Dikkat dağıtacak şeylerden uzak durmak için mümkünse emzirmeyi hususi bir yerde yapın.
S: Emzirme döneminde sık karşılaşılan problemler nedir?
A: Emzirme döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan bazıları şunlardır:
- Meme ucu ağrısı
- Süt arzının yetersizliği
- Mastit
- Tıkanıklık
S: Emzirmenin yararları nedir?
A: Emzirmenin hem anneler bununla beraber bebekler için pek oldukca faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Ani bebek ölümü sendromu riskinin azalması
- Kulak enfeksiyonu riskinin azalması
- Astım riskinin azalması
- Aşırı kiloluluk riskinin azalması
- Gelişmiş bilişsel inkişaf
0 Yorum